Ijsland

Een bijzondere ervaring ! Allereerst het weer in IJsland dat berucht is om zijn veranderlijkheid, het kan plotseling gaan stortregenen met rukwinden, maar die kunnen alweer snel afgewisseld worden met hele mooie momenten waar de hemel strak blauw kleurt.

Het landschap is net zo veranderlijk. Toen ik van het vliegveld naar mijn hotel in Reykjavik werd gereden zag ik een maanlandschap door mijn raam met in de mist gehulde bergen op de achtergrond. Langs de zuidkust van IJsland heb ik mooie zwarte stranden gezien waardoor de zee mooi afsteekt met zijn witte golven. In de winterperiode kan de zee erg wild zijn en verraderlijk. Ineens kan er een golf op je afkomen als je op het strand loopt. De zogenaamde sluipgolven omdat je ze niet ziet aankomen. Ook lange uitgestrekte velden gezien met af en toe meertjes, hoge rotsen en besneeuwde bergen. Ook mooi hoe verschillende soorten vogels rond de hoge bergen zweefden en hun nestjes daar hadden.

De Sólheimajökuls glacier  was indrukwekkend, zeker omdat ik het nog nooit eerder in het echt had gezien. Het ijs is blauw van kleur, en lijkt heel stevig. Toch brokkelt het steeds meer af en wordt het elk jaar minder.
De IJslanders zelf vrezen als de gletsjers weg zijn dat er veel meer opwarming en zelfs branden ontstaan. Geen leuk vooruitzicht als dat klopt. De vulkanen zijn aardig te voorspellen wanneer ze uitbarsten maar soms worden de bewoners ook verrast en moeten ze zo snel mogelijk weg zien te komen uit het gevaarlijke gebied. Hun dieren en bezittingen moeten ze achterlaten. En dan maar hopen dat ze er nog zijn als ze weer terug naar huis mogen. De natuur kan mooi zijn maar soms ook meedogenloos.

De watervallen, Skogafoss en Seljalandfoss waren mooi om te zien. Het water komt met zware kracht naar beneden. Als je in de buurt komt van de waterval wordt je meteen kleddernat. Bij de waterval Seljalandfoss (foss betekent waterval) kan je zelfs achter de waterval doorlopen via een pad. Het pad was behoorlijk glad doordat er water van de waterval op het ijs spatte die op het pad lag.  Ik heb hem dus alleen van de voorkant gezien.

Er is nog veel meer te zien in IJsland. Helaas was ik maar een paar dagen daar maar wat ik heb gezien was wel indrukwekkend. Zeker voor mensen die van afwisseling en natuur houden is het een aanrader om een keer bezoekje te brengen.

Foto's

(Klik op foto om te vergroten)