Kroatië

Iets wat ik vaker doe als ik een reis plan, is een georganiseerde busreis boeken. Het scheelt mij een hoop tijd met voorbereidingen en je ontmoet er ook leuke mensen. Doordat er bijna elke dag wel iets word gepland heb ik veel dingen kunnen zien van deze mooie reis naar Kroatie. Mijn verblijf was in het plaatsje Rovinj. Een mooi vissersdorpje aan zee. Zelden heb ik zo’n schoon dorpje gezien. Je kan geen papiertje of wat dan ook vinden op de grond. De middeleeuwse bebouwing die tot direct aan zee doorloopt, zonder boulevard die eromheen ligt, geeft deze plaats een aangename aanblik.

In de buurt ligt het schiereiland Vrsar waar we een middagje een bezoek aan hebben gebracht. Dit is een van die leuke oude vissersplaatsjes. Vrsar behoort tot de mooiste dorpen van Istrië.

Porec is een havenstad van bijna 2000 jaar oud, gelegen aan de westkant van het Kroatische schiereiland Istrië. Een stad met een bewogen verleden. Door de eeuwen heen hebben al vele volksstammen de verstandige keuze gemaakt om in de heuvels rondom Porec hun nederzetting op te bouwen. Onder die volksstammen bevonden zich ook de Romeinen. Die kwamen echter niet om te werken, maar om er een goddelijke vakantie door te brengen. Het stadje is rijk aan culturele monumenten. Hier klopt het hart van de westkust van Istrië en het binnenland, dat Porestina wordt genoemd.

Vanuit Porec hebben we de boot genomen waar we naar het exclusieve verblijfplaats van de inmiddels overleden President Tito van Joegoslavië hebben bezocht. Hij verbleef hier meestal 6 maanden per jaar en ontving tal van staatshoofden waaronder ook vroegere koningin van Nederland: Juliana en filmsterren zoals Sophia Loren en Elizabeth Taylor. Met de exotische dieren die hij van zijn gasten cadeau kreeg, vormde hij een safaripark die wij ook hebben bezocht.

Foto's

(Klik op foto om te vergroten)